Skip Navigation
 

Az aszalásról tömören

Az aszalás célja, hogy az aszalandó termék elveszítse nedvtartalmát és ezáltal súlycsökkenés állván be. Egyrészt a baktériumok megélhetéséhez szükséges nedvességet vonjuk el, másrészt a koncentrálódó cukortartalommal hozzájárulunk a konzerváláshoz.
Mesterséges aszalásnál a hőfok, napon történő szárításnál a napsugarak ibolyántúli sugarai csírátlanítólag hatnak az aszalványokra.

A nedvesség elvonásához két tényező szükséges. Hő és légáramás. Utóbbira azért van szükség, hogy a pára az aszalandó termék felületéről eltávozhasson, s a hő által újabb párák keletkezvén, a gyors levegőkicserélődéssel a szárítás üteme is fokozódjon. Napon történő aszalásnál a légáramlás biztosítására cserények alkalmazandók. Cserény, ez a szó az aszalás különleges kifejezése. Tálcákat értünk alatta. A tálcák deszkakerettel vannak körülvéve és a deszkakeretek közé drótfonatot, sűrűn egymás mellé elhelyezett nádat, fűzfavesszőt, vagy szitaanyagot szerelünk fel. Erre a drótfonatra, szitaanyagra, vagy vesszősorra helyezett aszalandó terméket alulról is átjárja a levegő és az aszalás sokkal gyorsabb és tökéletesebb, mintha deszkalapra, vagy tömör tálcákra helyezzük a szárítandó termékeket.

Mesterséges szárítás esetén a léghuzat biztosításával fokozzák a légáramlást, a párás levegő kicserélődését. Zárt térben egymás fölé helyezett cserényeken történik az aszalás. Ezek alatt van a hőforrás, tűzhelyaszaló esetén a tűzhely. A hőforrás és a cserények között szabályozható nyílást alkalmazunk, és a cserények fölött is nyílás van. Ez a két nyílás biztosítja a léghuzatot, mikoris a friss, hideg levegő a cserények alatt betódul a szárítótérbe és a cserények fölött a felmelegedett párás levegő eltávozik. A léghuzat szabályozásának biztosítására ezt a két nyílást szabályozhatóvá kell készíteni."

Dr. Harsány Péter (1945)Aszaló Perkupán